Sounds Scary - Nytårsforberedelser

Forberedelse er nøgleordet hvis din hund skal komme gennem nytårsaften, eller andre lignende begivenheder, med et minimum af frygt og stress. Udgangspunktet er naturligvis forskelligt alt efter din hunds tidligere erfaring med dette.

 

Hunden ER bange for lyde:

Har hunden allerede oplevet nytårsaften og har fået en dårlig oplevelse er det nødvendigt at sætte et træningsprogram i gang (se under desensibilisering).

I nogle tilfælde vil det allerede nu være alt for sent at igangsætte træningen, og det er i stedet nødvendigt at henvende sig til sin dyrlæge for evt. at få noget beroligende medicin til sin hund. Det skal afprøves inden den store aften, for det er nødvendigt at vide om dosen er for stor eller lille – og hvordan medicinen virker på lige netop din hund.

Men når så nytårsaften er vel overstået, er det vigtigt at sætte i gang med træningen da det ikke er hensigtsmæssigt at skulle bruge medicin resten af hundens liv. Der er alt for mange situationer vi ikke kan forberede os på (tordenvejr, naboens unger der skyder af i starten af december og meget andet), og i disse tilfælde kan vi ikke nå at medicinere hunden ud af det.

 

Desensibilisering:

Det første trin i træningen er at neutralisere din hunds reaktion på lydene. Der findes i handlen en ganske god CD til formålet: ”Sounds scary” hvor der både er uvejr, skud og fyrværkeri. Fremgangsmåden vil være:

  • Indstil volumen på musikanlægget til nul.

  • Øg langsomt volumen indtil du observerer de første tegn på at hunden hører lydene.

  • Afspil CDén ved denne volumen 5-10 minutter, 3-4 gange hver dag.

  • Når din hund ikke længere reagerer på dette, kan du langsomt øge volumen. Gentag trin 2 og 3 mens du gradvist, (så længe hunden ikke reagerer) øger volumen over et par uger.

  • Du vil efter et stykke tid opnå at din hund ikke reagerer på lydene, selv på et temmelig højt niveau.

  • Spil gerne CDén forskellige steder i huset, bilen etc. (men husk at det er vigtigt at hunden ikke reagerer på lydene!!). Eller flyt rundt på højtalerne, så hunden ikke oplever at lyden altid kommer fra samme sted.

Hundene er dog forskellige og det kan derfor være meget forskelligt hvor lang tid træningen vil tage. I nogle tilfælde vil det også være nødvendigt at træne den ”ægte” vare.

 

Hunden er IKKE bange for lyde:

Selvom hunden ikke tidligere har vist frygt eller angst overfor lydene nytårsaften, er det alligevel vigtigt at tage nogle forholdsregler. Ligeledes er det af afgørende betydning hvordan hvalpen eller den unge hund oplever denne aften.

Mange vil opleve at hvalpen 1. år ikke reagerer synderligt på alt det der sker, for året efter at reagerer meget voldsomt.

Det kan varmt anbefales at køre lydtræningen på ”ikke-bange” hunde også – og især hvalpe!

 

Andre hjælpemidler:

DAP (Dog Appeasing Pheromone) som kan sættes i stikkontakten og udgiver beroligende pheromoner, kan installeres ca. 14 dage før dagen. Den placeres i nærheden af det sted hunden føler sig mest tryg.

Et godt og trygt tilflugtssted hvor hunden normalt føler sig tryg kan være en stor hjælp. Lig eventuelt en uvasket bluse eller lignende, så hunden føler sig tryg ved ”din” nærhed.

Hvis din hund er vant til at du ser fjernsyn eller hører radio/musik kan det også være en hjælp for den, da det nærmest ”kamuflerer” lydene udefra.

Det kan også være en hjælp at give din hund et tungt måltid mad rigt på kulhydrater sidst på eftermiddagen. Pasta, mosede kartofler eller udkogte ris er ideelle, og vil gøre at din hund føler sig mere rolig eller afslappet. Hvis din hund har en svag mave eller tidligere har haft fordøjelsesproblemer, bør dette dog diskuteres med din dyrlæge.

God arbejdslyst!

CD og DAP kan evt. bestilles via mig – send en mail med nødvendige informationer til: selgaard@sol.dk

 
image
image